Hoe kun je je gitaar stemmen?

Gitaar spelen is pas leuk als je gitaar ook goed gestemd is. Dat is niet alleen leuker voor jezelf, maar ook voor je bandleden en je publiek. Je hebt verschillende mogelijkheden om je gitaar te stemmen.

Met hulp van een steminstrument
Je kunt gebruik maken van een ander, goed gestemd instrument. Bijvoorbeeld een piano of een stemfluit. Je speelt op de piano de juiste toon, en brengt de gitaarsnaar daarmee in overeenstemming. Uiteraard zijn je oren hier heel belangrijk bij!

Met hulp van je gitaar
Omdat de snaren van je gitaar van laag naar hoog (boven naar beneden) in een vaste volgorde gestemd moeten worden, kun je gebruik maken van de juiste frets om twee snaren gelijk te laten klinken. Speel je samen met anderen, dan zul je minimaal één snaar met de anderen moeten afstemmen. Door achtereenvolgens het vijfde, vijfde, vijfde, vierde en vijfde fret steeds op volgende snaren in te drukken kun je steeds de volgende snaar stemmen. Ook bij deze methode moet je zeker zijn van je oren!

Stemapparaat
Ben je iets minder zeker van je gehoor, kun je je door omstandigheden om je heen minder goed concentreren, dan kun je ook gebruik maken van een stemapparaat om je gitaar te stemmen. Speel een snaar aan en een wijzertje op het stemapparaat laat precies zien of je snaar te hoog of te laag klinkt. Als met een elektrische gitaar speelt, of je akoestische gitaar versterkt wordt, kun je vaak ook een kabeltje rechtstreeks van je gitaar naar je stemapparaat laten lopen. Je hebt dan bij het stemmen geen last van achtergrondlawaai.

Mobieltje
Je kunt ook gebruik maken van een speciale app voor je mobieltje. Hiermee verander je je mobiel in een stemapparaat, zodat je je gitaar prima kunt afstemmen.