Wat is een akoestische gitaar en welke soorten zijn er?

Als je gitaar wil gaan spelen, maak je allereerst een keuze voor het soort instrument. Er zijn verschillende soorten gitaren die in beeld komen. Je kunt met een elektrische gitaar gaan werken, of met een akoestische.

Akoestisch
Je herkent in het woord akoestisch waarschijnlijk het woord akoestiek. Een ruimte heeft een goede akoestiek als het geluid, of dat nu zang, instrumentale muziek of het gesproken woord betreft, duidelijk en helder hoorbaar is. Teveel galm in de klankruimte is niet prettig, te weinig ook niet. Een akoestische gitaar heeft zijn eigen klankruimte bij zich, de klankkast. De snaren worden tot trillen gebracht door ze aan te slaan. De trilling wordt vervolgens door de klankkast versterkt, waardoor je de muziek kunt horen.

Elektrisch
Een elektrische gitaar heeft geen klankkast. Als je de snaren van een elektrische gitaar speelt, wordt er niets door een klankkast versterkt, waardoor je bijna niets hoort. Tenzij je natuurlijk met een versterker gaat werken.

Soorten akoestische gitaren
Op akoestisch vlak heb je twee hoofdsoorten:

  • De klassieke gitaar
  • De Western gitaar

De klassieke gitaar
De hals van de klassieke gitaar is wat breder dan bij de Western gitaar. De drie laagste snaren zijn van staal, de drie hoogst klinkende snaren zijn van kunststof. De klassieke gitaar klinkt wat voller, wat warmer. De gitaar is erg geschikt voor klassiekere stukken, of voor stukken waarbij meerstemmigheid een rol speelt.

De Western gitaar
De hals van de Western gitaar is wat smaller. Alle snaren zijn gemaakt van staal, waardoor de klank wat scherper en helderder is. Met deze gitaar wordt vaak blues, jazz of folkmuziek gespeeld.

Elektrisch én akoestische?
Een akoestische gitaar kun je ook elektrisch uitversterken. Een microfoon pikt dan de trilling op.