Wat is een elektrische gitaar en welke soorten zijn er?

Als je de keuze hebt gemaakt om een elektrische gitaar te gaan bespelen, zul je vergeefs zoeken naar de klankkast, want bij dit instrument ontbreekt deze. Als je de snaren van deze gitaar in trilling brengt, wordt deze trilling niet door een klankkast versterkt. Dat betekent dat je bijna niets hoort.

Hulp van de elektronica
Uiteraard wil je dat je muziek wél hoorbaar is. Om de trilling toch hoorbaar te maken, wordt gebruik gemaakt van elektronica. Via een elektronisch element wordt de trilling omgezet in stroompjes. Deze stroompjes worden doorgegeven aan de gitaarversterker, waarna ze weer in de speakers in een versterkte trilling worden omgezet. De gitaarversterker biedt mogelijkheden om het geluid aan te passen.

Manipuleren van het geluid
Omdat bij een elektrische gitaar het signaal elektronisch wordt verwerkt, kun je het geluid ook gaan manipuleren. Je kunt het geluid niet alleen harder of zachter laten klinken, je kunt ook effecten toevoegen of bepaalde tonen wegfilteren. Denk bijvoorbeeld aan versterken of verzwakken van bastonen, of juist de hogere tonen. Je kunt ook galmeffecten toevoegen, je geluid opzettelijk vervormen of geluiden mengen met je muziek. Hoewel je misschien op je zolderkamertjes staat te spelen, je kunt het laten klinken alsof je in een kathedraal staat.

Soorten gitaren
Je kunt ervoor kiezen te gaan spelen op een gewone standaard elektrische gitaar voor de begeleiding of de solo’s, of je gaat je toeleggen op de elektrische basgitaar, waarmee je je bezig gaat houden met de baslijntjes. Een basgitaar heeft maar vier snaren, een gewone gitaar heeft er zes. De vier hoogst klinkende snaren op de gewone gitaar zijn hetzelfde gestemd als de vier snaren van de basgitaar, maar dan een octaaf hoger.